Czekolada – witaminy, wartości odżywcze i jej właściwości

Czekoladę w sklepach znajdziemy pod różnymi postaciami: gorzką, mleczną, białą, z bakaliami i wiele innych. Czekoladę można spożywać także pod różnymi postaciami. Najbardziej popularna obecnie jest w postaci stałej, czyli tabliczki, oraz ta mniej popularna w postaci napoju. Kiedyś, za czasów Ludwika XIV spożywało się czekoladę głównie w postaci napoju. Czekoladę często winimy za nasze dodatkowe kilogramy, ale to wina naszego braku umiaru. Rozsądne i rozważne wykorzystanie czekolady w naszej diecie może być doskonałym pomysłem na różne dolegliwości, czy podtrzymanie dobrego humoru. Jak czekolada wpływa na nasz organizm?

Wzmocnienie odporności

Czekolada może wzmocnić naszą odporność. Może także pomóc z uporczywym kaszlem, dzięki teobrominie zawartej w ziarnach kakao. Najlepsza jest ciemna czekolada w tym przypadku, bo wpływa na nerw błędny. A wiecie co jest najlepsze? Czekolada nie spowoduje senności, tak jak niektóre leki. Tylko pamiętajcie, że czekolada nie wyleczy źródła kaszlu. O takie leki musicie udać się do lekarza, ponieważ po zakończeniu terapii czekoladowej objawy szybko wrócą.

Zdrowe serce

Spożywanie czekolady może zapobiec wielu chorobom serca. Oczywiście to jest tylko dodatek i wspomaganie oraz tylko obniża ryzyko, ale nadal myślę, że nie zaszkodzi w małych ilościach, a może zrobić wiele dobrego. Włoscy naukowcy zaobserwowali, że regularnie spożywana czekolada, mowa tu o gorzkiej czekoladzie, redukuje stany zapalne, które są powiązane z chorobami układu krążenia. Działa także zakrzepowo dzięki związkom flawonowym, które występują również w warzywach i czerwonym winie. Te związki chronią serce oraz cały układ krwionośny przed stanami zapalnymi oraz innymi chorobami serca.

Poprawa samopoczucia

Wiele osób z nas, szczególnie kobiety, zauważyły poprawę samopoczucie po zjedzeniu czekolady, a to wszystko dzięki temu, że jest ona bogata w magnez. To dlatego kobiety czują tak wielką ochotę na czekoladę w czasie okresu menstruacyjnego. Ja sama zawsze posiadam przygotowaną czekoladę, aby móc uzupełniać braki w tych ciężkich dla nas chwilach. Magnez wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego i każdy powinien zadbać o odpowiedni poziom magnezu w naszym organizmie. Oprócz tego przyczynia się do wytwarzania serotoniny, która jest hormonem szczęścia. To ten hormon poprawia nam nastrój, zmniejsza poziom stresu. Zatem czekolada nasz uszczęśliwia i odpręża. Nawet jeżeli nie mamy ochoty jej jeść ze względu na dietę, to można zgłosić się do salonu kosmetycznego na zabieg czekoladowy. Taki zabieg również powinien nas odprężyć, a nawet odmłodzić.

Podsumowanie

Czekolada ma wiele zalet i nie powinniśmy tak bardzo się jej obawiać. Najważniejsze to robić wszystko z umiarem. Jeżeli zjemy całą tabliczkę w kilka minut, to oczywiste będzie, ze się zasłodzimy i przytyjemy. Ważna jest też jakość takiej czekolady. Im lepsza jakość tym lepsze właściwości zdrowotne dla nas. Ja osobiście lubię czekoladę Lindt. Możecie zobaczyć ich asortyment na stronie: https://sklep.lindt.pl/. Jakościowo wychodzi bardzo dobrze i cenowo także nie najgorzej.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*